Sortida familiar a sa Dragonera

Des de l'APIMA hem aprofitat un any més el darrer diumenge de maig per fer la nostra tercera i darrera sortida familiar del curs. En aquesta ocasió hem visitat l'illa de sa Dragonera situada a ponent de Mallorca, davant la costa occidental del municipi d'Andratx, i molt propera a la població de Sant Elm.


Tot i el temps que es mostrava insegur ens trobàrem a Sant Elm per creuar el freu d'uns 800 mts. d'amplada. Entre Sant Elm i sa Dragonera hi ha diversos illots que també formen part del parc natural, com són es Pantaleu, l’illa Mitjana i els Calafats. Com a curiositat és interessant saber que hi ha les restes de 2 naufragis d’època Romana, enfonsats entre Mallorca i sa Dragonera. I que a l'any 1229 el rei Jaume I utilitzà sa Dragonera i es Pantaleu per preparar la conquesta de l’illa de Mallorca.


Un pic a l'illa des de Cala Lledó hi ha 4 possibles itineraris i cada família va triar el que més s'ajustava a les seves possibilitats: a Na Miranda (1'2Km), al Far de Tramuntana (1'7Km), al Far de Llebeig (4'5Km) i a na Pòpia, es Far Vell (3'8Km).

Els que feren el recorregut del Far de Tramuntana pogueren passar pel meridià de París que fou traçat l'any 1808 pel matemàtic i astrònom francès, François d’Aragó, circumstància que permeté la construcció del metre patró com la deumilionèsima part de la distància des de l'equador de la Terra al pol Nord.



Els més decidits pujaren fins el punt més alt de l'illa, na Pòpia, a 352 metres d'alçada a on es troba el Far Vell que data de l'any 1850, però va resultar que l’emplaçament del far no va ser l’adequat, ja que els dies de boira, un fenomen molt freqüent al cim de l’illa, aquesta impedia la visió del far. Ràpidament va caure en desús per la construcció dels dos nous fars a l'illa.


Un grup s'animà a arribar fins el Far de Llebeig creuant així quasi tota l'illa. Un poc abans d'arribar al far trobam la torre de Llebeig que va ser construïda l’any 1585 i servia per impedir l’entrada de vaixells a Cala Llebeig.


Molts acabàrem els itineraris a na Miranda per dinar dins el pinar o bé a cala Lladó per fer un capfico els més valents sempre acompanyats per les nostres companyes les sargantanes.

La foca monjo del Mediterrani o vell marí fou un dels habitants de sa Dragonera que fou extingida cap al 1958 de les Balears.


Desgraciadament el destí d'aquest paratge únic ha estat en perill en nombroses ocasions i la darrera a l’any 1974 quan PAMESA comprà l’illa amb la intenció de fer-hi una zona residencial de luxe amb port esportiu per a 600 amarres. La població mallorquina el 7 de juliol de 1977 ocupà l’illa com a protesta contra el projecte d’urbanització. Després de moltes movilitzacions finalment el 1988 el Consell de Mallorca acabà comprant l'illa. Però no va ser fins al 1995 que el Parlament de les Illes Balears declarà sa Dragonera, l’illa Mitjana i es Pantaleu Parc Natural.

ÀLBUM DE FOTOS

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fes-te soci de l'APIMA

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS 2022-23

SERVEI D'ESCOLA MATINERA 2022-23